Ispijanje kafe moglo bi pomoći u prevenciji pretilosti
Espresso napravljen s mokom nema gustu i kremastu teksturu kao strojno pripremljeni espresso, ali ne bi trebao biti ni previše vodenast. Prvi znak da ćete popiti dobar espresso je u zraku. Ako lijepo miriše dok se kuha, to znači da ste na pravom putu. Drugi element koji treba uzeti u obzir dok je još na štednjaku je njegova boja. Prva tekućina koja izlazi mora biti vrlo tamna; zatim, nakon što se makne sa štednjaka, trebalo bi izaći i malo pjene, boje lješnjaka ili smeđe, ovisno o mljevenoj kavi koju ste odabrali.
Ispod kuhane kafe također ima pomalo slan okus. U njemu će već biti prisutna određena aroma i tijelo, jer i jedno i drugo dolazi od ulja i masti. Međutim, ove lijepe kvalitete bit će preplavljene kiselošću. Nedovoljno ekstrahirana kafa također će imati malo ili nimalo završetka. Završetak je naknadni okus koji ostaje minutu-dva nakon gutljaja. Zbog toga je sasvim prirodno s vremenom uživati u maloj šalici dobro skuhane kafe, pijući male gutljaje. Okus nedovoljno kuhane kafe, bez finiša, nestat će odmah nakon što se proguta. Ispod kuhane kafe također će nedostajati svjetline ili složene kiselosti.
Ovo je jedan od prvih puta da su istraživači uspjeli potaknuti aktivnost smeđe masnoće kod ljudi, rekao je profesor Michael Symonds, koji je suvodio studiju. Ova vrsta masti pomaže u stvaranju tjelesne topline sagorijevanjem kalorija, što zauzvrat smanjuje individualnu Indeks tjelesne mase (BMI) i može poboljšati kontrolu šećera u krvi. Stadij u kojem gorke netopljive komponente postaju gorko topive je posljednji dio ekstrakcije kafe. U ovom trenutku te se komponente počinju sve više i više otapati u našoj kafi. Uglavnom su vlakna u kafi ta koja pridonose gorčini.
Boja espressa kad se nađe u vašoj šalici ovisi o mješavini: ako ste koristili 100% arabicu, bit će svjetlija, dok ako ste koristili mješavinu arabice i robuste bit će malo smeđi, ali nijansa bi svakako trebala imati neka dosljednost. Prije nego što je popijete, trebali biste izvršiti još jednu posljednju provjeru okretanjem šalice kako biste bili sigurni da na dnu nema pretjerane količine taloga kafe. Ako je to slučaj, to znači da je talog kafe bio previše sitan, ili filter nije dobro očišćen ili da je vrijeme da zamijenite moku.
Šalica dobre kafe skladno će spojiti slatkoću, miris, tijelo, jarku kiselost i dašak gorčine i slanosti. To će se dogoditi kada sve sjedne na svoje mjesto: veličina mljevenja, temperatura vode, omjer vode i kafe, itd. Proces kuhanja optimalne šalice zaustavit će se na tom savršenom mjestu, neposredno prije nego što počne ekstrakcija. U savršenom svijetu šalica kafe izvući će iz zrna sve što želimo.