Kultura pijenja kafe u svijetu

S pozitivne strane, kofein kao stimulans centralnog nervnog sistema, pomaže u podizanju raspoloženja, borbi protiv umora, stvara više energije i jača um. Ovo bi moglo imati pozitivan, povoljan psihološki učinak u smislu bolje budnosti, povećane koncentracije, povećane izdržljivosti i performansi. Kofein snižava prag stresa praktično kod svih, a konzumenti kofeina su skloniji emocionalnom ili drugom stresu. Kofein snižava prag stresa praktično kod svih, a konzumenti kofeina su skloniji emocionalnom ili drugom stresu.

Kofein je dio mnogih spojeva, krema i proizvoda dizajniranih za mršavljenje sagorijevanjem masti. To je zato što kofein ubrzava termogenezu, metabolički proces u tijelu koji pomaže sagorijevanju više masti. Dakle, kafa je korisna za gubitak kilograma, ali uvijek kao dopuna uravnoteženoj prehrani bogatoj biljnim proizvodima i vježbanju. Osim toga, u ovim slučajevima moramo konzumirati samu kafu, bez šećera i mlijeka.

Kafa je vijekovima bila sastavni dio društvenog i kulturnog okruženja širom svijeta, odražavajući njen historijski značaj u različitim društvima. Od živahnih kafea Evrope do tradicionalnih ceremonija kafe u Etiopiji, potrošnja i značaj kafe duboko su isprepleteni sa različitim kulturama. Evolucija kafe kao kulturnog i društvenog simbola evidentna je u njenim raznovrsnim pripremama i ritualima, odražavajući jedinstvene identitete drugih društava.

Najveća studija o konzumaciji kafe koja je sprovedena u posljednje vrijeme je ona koju je sproveo američki Nacionalni institut za rak 2018. Njegovi zaključci o prednostima kafe su iznenađujući: što je veća konzumacija kafe, to je niža stopa smrtnosti od raka. , moždani udar i koronarna bolest srca. Ovo je ambiciozna opservacijska studija čiji se zaključci ne mogu uzeti kao konačni, ali pruža relevantne i zanimljive informacije za dalja istraživanja o svojstvima kafe i njenim efektima na zdravlje.

Kafa od mačjeg izmeta ima antibakterijska svojstva koja pomažu u održavanju čistih i zdravih zuba. Ima nizak nivo kiselosti, za razliku od drugih kafa, što je čini pogodnom za pacijente sa čirevima i probavnim poremećajima. Kafa od majmunskog izmeta (nazvana tako, jer cibetkinje imaju repove nalik majmunima) je također bogata antioksidansima – spojevima koji imaju niz prednosti. Obiluje i jabučnom kiselinom. To je spoj koji smanjuje bol u mišićima nakon teškog treninga.